KLIK - KLIK

March 25, 2012

10 perkara antara guwa dan novel...




hai semua. nie entry sesaje2 je.

eh. dah tau kan nie entry sal ape?. nie entry sal novel. hehehe. salah satu hobi guwa.

guwa dan novel :

  • first : sekali, tgk novel tu sape yang menulis. i mean, novelis nya siapa. kalo novelis yang memang penah menggegarkan dunia penulisan, guwa memang lebih daripada 50% akan membeli novel tersebut. melainkan, kalo guwa takde duit time tu. antara novelis yang guwa suka ialah Aisya Sofea, Damya Hana, Siti Rosmizah, Anis Ayuni dan banyak lagi...hehehehe ;)
  • second : mase nak beli, harusla bace dengan teliti sinopsis dia. kalo rasa macam CANTIK, MENARIK, TERTARIK..KO MEMANG DA BOMB. guwa beli je. tetapi, kekadang ade gak guwa tak beli bila mood macam takde. hehehehe ;)
  • third : guwa akan tengok nama watak tu. pada guwa, bila novel tu guna nama yang senang untuk d sebut, nama yang cantik pastu tambah ngan sinopsis yang menarik, guwa akan beli.
  • forth : dulu kan...mase guwa mula-mula berjinak ngan hobi baca novel nie. guwa macam suka sangat ALAF21. tapi takde la macam suka, but MEMANG SUKA SANGAT. tapi sekarang guwa dah tak kisah sape penerbit nya. sebab, sekarang guwa ade novel keluaran, KAKI NOVEL, BUKU PRIMA, SR PUBLICATIONS...etc.
  • fifth : guwa memang dididik ngan satu perangai yang guwa susah nak ubah bila guwa ade novel baru. satu-satunya perangai itu ialah, guwa akan balut novel yang guwa beli ngan pembalut plastik. hehehe. macam buku sekolah lak kan?. tapi serius guwa cakap, guwa memang SAYANG SANGAT novel-novel guwa. sebab tu guwa akan pakaikan baju plastik untuk semua novel-novel guwa. ;) (ade gak novel yang tak terbalut....)
  • sixth : guwa kan, bukan guwa nak cakap. tapi nie memang realiti. biasanya, novel-novel yang guwa beli kebanyakkannya memang masuk ngan jiwa guwa. i mean, guwa boleh teruskan membaca keseluruhan muka surat. mula sampai habis. dan pernah, guwa baca novel FANTASIA ROMANTIKA. nukilan seorang lelaki. jalan cerita memang takyah cakap la. tapi...guwa sabarkan jiwa guwa ngan habiskan dan akhirnya, guwa berpuas hati ngan pembacaan itu.
  • seventh : guwa nie seorang yang baik hati. hehehehe. ;) (masuk lift, tekan sendiri...). mana taknya, kalo ade member-member guwa atau sesape sahaja yang mengenali guwa yang nak pinjam novel guwa. guwa bagi. cume dengan syarat mereka akan taking care novel guwa. guwa memang tak harap mereka balut novel guwa. sebab tu, guwa akan balut novel-novel guwa sebelum mereka pinjam. lagipon, jarang sangat ada orang yang nak jaga barang pinjam seperti barang sendiri. iya tak?. tapi buat masa sekarang, mereka yang meminjam, memang taking care novel guwa. dan I LIKE bila mereka boleh ikut cara guwa jaga novel guwa.
  • eighth : guwa memulakan hobi nie ngan baca novel SEKEPING HATI SEORANG WANITA. haaaa...time nie, guwa baru lepas UPSR. konon-kononnya sekadar nak isi masa lapang. alih-alih jadi hobi sampai sekarang beb.
  • ninth : banyak waktu yang guwa habiskan dengan membaca novel. bagi guwa, walaupon novel nie sekadar nak menceritakan tentang percintaan dan dugaan serta cabaran dalam dunia percintaan, banyak info yang kita boleh dapat daripada pembacaan tersebut. antaranya, kita boleh tahu tentang penyakit, tentang tempat-tempat menarik walaupon hanya melalui pembacaan.
  • tenth : bagi guwa, bila kita baca novel. kita kena letakkan diri kita dalam situasi tersebut. barulah kita boleh menghayati segala situasi yang terpapar di dalam novel tersebut. sebab tu, guwa boleh kekalkan baca novel nie sebagai salah satu hobi guwa.
* DAN yang penting sekali : Guwa tak suka baca novel orang lain. maksud guwa, guwa SUKA baca novel yang guwa beli sendiri. even duit tu duit dari mak guwa. (guwa tak suka pinjam barang orang lain...selain daripada family guwa...). lagi pon, ini hobi. lagi puas hati bila hobi itu dilakukan dengan keupayaan kita. iya tak?


hehehe. kalo nak taip. memang banyak la. tapi...cukup la sepuloh kan?. kalo banyak-banyak, hangpa malas nak baca lak. hek3.





stok novel sehingga hari nie dalam bilik guwa. ini baru dalam bilik guwa.
dalam almari kakak guwa yang sulung pon banyak beb.

pss : dua yang atas tu. d kiri dan kanan itu adalah paling LATEST guwa beli.
dan belum baca lagi. OKEY?.



*note : guwa syorkan hangpa cuba hobi nie.
tak rugi.

1 comment:

Wallahua'lam said...

as salam..

peminat novel ;)
sama dengan pakcik~
tpai pakcik lebih kepada novel islamik~

^__^

teruskan mINAT~


Entri terbaru :

Bagaiman Ukhwah Boleh Terputus Bila Meminta Yang Baik?

trademark pemilik wilayah

"men are like shoes. some make you feel taller, some make you feel so small"

"semalam adalah kenangan, hari ini adalah kenyataan, esok adalah masa hadapan"

"selagi aku mampu menyayangimu...selagi itulah aku akan menangis keranamu"

"untuk mendapatkan yang terbaik, kita kena lepaskan ape yang kita gengam sekarang"

iklan sana sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nota kaki

nota kaki