KLIK - KLIK

April 27, 2011

kekal atau sementara sahaja?~~

assalamualaikum dan hye.

actually, tadi. aku de bukak fb. tetiba aku rase, aku makin jauh, makin banyak terdedah ngan bahaya bile terjumpe fb2 org2 yang ingin menyesatkan orang Islam. aku rase, aku x boleh lagi bermain fb. terlalu banyak bahaya nye yang aku rase. uhhhh!!. so, lebih baik aku deactive kan account aku. cumanya, aku x tau. adakah deactive itu akan kekal atau hanya untuk selamanya?. if untuk selamanya pon, tidak mengapa lah mungkin.



*note : bimbang akan terpengaruh!

April 26, 2011

dont judge the book by its cover!!~~

assalamualaikum wbt dan hye.

erm. aku xde la nak tulis panjang2 sal entry nie. cume nak korunk bace satu blog yang memburuk-burukkan pompuan kelantan. aku kadang2 x paham gak, nape susah sangat orang luar nak bersangka baik pada kami. aku nie asal, tumpah darah nye aku d sini. d Kelantan Darul Naim. negeri Cik Siti Wan Kembang. aku bangga jadi anak kelatan. do i care who u are that are come from another state?. bagi aku, d mana kita berada, adab tu kena d jaga. even we are berpuak2, we are not disturb u. prinsip aku senang je, kalo org x cari pasal, aku x cari pasal ngan org tu. tapi, sekali dah buat taik ngan aku, sampai bile2 pon aku akan ingat.

well. aku x tau la ape kena ngan budak nieh. (sila klik untuk bace entry dia). hahaha. aku x kan panggil dia sbg beliau. sbb beliau itu hanya untuk org terhormat. bukan untuk budak macam dia. even aku x kenal dia tu dari mana, aku memang rase macam nak tendang2 je budak tu. sedap2 je mulut nak berkata orang. aku x de la nak panas macam nie if dia tu x memburuk-burukkan semua pompuan d kelantan. kalo dia membenci invidually, nape perlu cakap sal satu negeri?. jangan nak pandai2 menilai sesuatu tanpa tahu kebenarannya. sbb itu same je seperti fitnah. kalo orang Islam, hukum fitnah adalah lebih buruk membunuh.

tapi, if org lain pon menilai kami anak gadis kelantan nie seperti penilaian dia. itu hak kamu, tapi jangan pernah nak memburuk2 kan kami. kerana asal usul kami, akan tetap kami pertahankan. cube fikir, x semestinya seorang yang buat jahat, satu negeri dia tu sperti itu. itu sikap individu, bukan nya sikap negeri. aku merasakan semua orang memandang rendah pada kami anak gadis kelantan. why?. setiap yang d lakukan akan d hitungkan oleh NYA d akhirat nanti, jadi, siapa kita untuk menilai begitu?. hanya ALLAH yang berhak menentukan dosa dan pahala sesorang. ingat lah, kalo seluruh orang d negeri itu sudah membenci, jadi, dengan semua orang dia kena mintak maaf. sbb sudah menyentuh sensitiviti kami anak gadis kelantan.

am i right??.





*note : simpan saja nilaian kamu d hati.

ape yang bermula, pasti akan ada penamatnya~~

assalamualaikum dan hye.

how are u?. hope u are fine. actually, aduh!. speaking lak aku nieh. ok. back to our topic. sebenarnya, aku x tau nak coretkan macam mane cerita nie. tapi, aku hanya nak nyatakan, dalam kita sedar atau tidak, ape yang berlaku dalam hidup kita, pasti akan ade d mane titik permulaan dan akan ade titik penamat nya. cume, kadangkala.penamat untuk sesuatu yang bermula itu d ukur dengan masa yang d lalui bersama2 apa yang baru bermula.

begitulah aku, dan kenkawan. d sini, aku mengucapkan syukur. syukur kerana mampu menghabiskan lebih kurang tiga tahun berada d bumi Kulim, Kedah Darul Aman untuk pastikan aku berjaya dapatkan diploma. cume, aku merasakan, masa sangat cepat berlalu. yelah, dari julai 2008 hingga lah ke dis 2010 berada d sini bersama teman2 menunut ilmu, bersama pensyarah2 yang mengajar dari sem 1 hingga sem 6.

ye, d dalam kegembiraan aku sbb sudah tamat pengajian, aku tetap merasakan kesedihannya, kesedihan d mana, aku kena berpisah dari sahabat, berpisah dari pensayrah dan sebagainya. untuk pengetahuan korunk, before kitorg 1 kelas endingkan pertemuan pada hari last paper iaitu pada 25 april. kitorang masih dapat meluangkan masa untuk kali terakhir bersama kenkawan dan pensyarah. walau x semua pensyarah kami dapat jumpe, atleast, kami pergi tunjukkan muka sebagai kenangan buat kali terakhir bersama pensyarah tersayang. we love our lecturers.

antara pensyarah yang kami sempat jumpe ialah puan sharifah yuhayu (PA), puan anna zareena, puan suzana, cik hanim, cik roslina dan cik firdaus. actually, kami rase.kalo puan azura ada d sini pada hari tu, mesti lagi best. dan untuk kali terakhir kami bersama, kami telah membuat pengakuan ikhlas dengan meminta maaf kepada semua, dan kami sempat mengadakan sesi bersalam-salaman. haaaa. untuk pengetahuan korunk, mase nie la yang toucing2. toucing sbb kenkawan menyatakan kemaafan kepada semua, pada mulanya, aku x rase nak nangis, but, bile ade kenkawan yang minta maaf sekali menangis, ngan2 aku sekali nangis. waaaa!!. sambil berkata, pasnie kita dh x jumpe, selain hari konvo nti. itu pon if ade rezeki untuk bersama, bersua nanti.

buat mase sekarang, photo2 yang d snap pada hari last paper tidak dapat d siarkan kerana photo itu ade bersama my ex-roomate.but she is my friend. ok. d ruangan ini, aku nak nyatakan kemaafan aku secara terbuka kepada semua rakan2 aku yang telah bersama aku jatuh bangun dalam kelas dprC batch jul08-dis10. sangat happening bersama korunk even kadang2 kita x sehaluan, kita sering bergaduh2 manja, berkelahi but we are like family.

untuk itu, aku nak sebutkan semua kenkawan aku satu persatu.

  1. kema, qilah, ain. my ex-roomate d villagio. hehehe. suka bersama kamu selama lebih kurang setahun. menyewa d sana. dengan telatah yang pelbagai. yang sentiasa menceriakan hari2 aku. walaupon, aku banyak kali d perli ngan dirorang, aku x kisah. adatlah tu kan dalam bersahabat. mane boleh berkira. so, itu lah yang aku lakukan untuk diorang. tq sbb jadi roomate dan kawan yang baik dan sangat rapat sepanjang d kulim.
  2. zurina. ketua kelas.seorang yang berkebolehan, confident level tinggi, smart dalam study. thanks zu for being our classrep. AKJ dari sem 2-5.
  3. kakdah, matul. aku sayang korunk gak ok?. walaupon dulu pernah ade selisih faham. korunk baik sbb x simpan dendam ngan aku. buat matul, kakdah. pengalaman LI sekali x kan d lupakan. di situ kita d gelar 3 SERANGKAI. masih kan kalian ingat. buat matul, tq sbb bagi jie bace nota2 mase nak kuiz.
  4. syu. dia nie, seorang yang lembut. selalu senyum. tapi garang jugak tau. hehehe. actually, dia nie bendahari kelas dprC kelas aku. hehehe. sangat jujur orang nya. AKJ dari sem 2-5. tq syu sbb jd bendahari terbaik untuk kelas kita.
  5. idah. kawan aku jugak. seorang yang gila2 seperti kakdah. tapi gila2 d sebalik sikap nya yang pendiam. tapi, dia nie. diam2 ubi berisi tau?. study lam kelas, steady, kdg2 dok ngantok gak. tapi, result kuiz, exam. pergh!!. terbaik d antara terbaik. cayalah!. tq idah sbb bg jawapan pada soalan2 jie before masuk kuiz dan exam.
  6. nor. ermmm. walaupon penah rapat. entahlah. aku pon x tau nak cakap ape tentang dia nie. cukuplah sekadar kami2 je yang tau. tapi ape2 pon, dia sebenarnya baik. dia sangat pendiam.
  7. fiffy. haaa. yang nie si kecik dan suara kecik dalam kelas aku. tertinggi resut nya dalam kelas. sangat pasif bile dalam kelas. tapi, hasilnya, lumayan gak. study relaks je. tapi bile tgk resut, rupa2nye, dia seorang yang cerdik pandai. sangat pandai bergaya dengan gayanya yang tersendiri. suka match kan pakaian nya, dari hujung kaki ke hujung kepala. erm. aku pernah ke umah fiffy mase sem lepas bersama kema. family dia sangat baik. aku suka. sukakan warna hijau sangat2. wah!. pencinta hijau tegar nie. hehehe. ;) tq sbb bg jie pergi jejalan umah fiey sem lepas.
  8. murni. ex-roomat aku mase sem3 d taman KTC. orang padang serai. hehehe. sangat pandai ceriakan suasana ngan telatahnya yang akan berubah secara tiba2 ngan lawak dia. seorang yang suka akan ulam-ulaman. heheheh. dan beliau adalah sukakan make up. hehehe.
  9. zanie, esya. penah ajak aku karoke bersama sem lepas. wah!. i miss that moment actually. diorang nie dah macam belangkas. sangat setia kawan. ke mana2 pon berdua. suka sangat ponteng kelas berdua. hehehehehe. sorang org KL, sorang org JB, sangat lah jauh asal korunk. tapi still leh ngam sbb persahabatan. aku salute ngan korunk sbb sangat setia kawan.
  10. syakira. peminat oren. seorang yang suka ber"teka-teki". hanya kami2 je yang tau apakah teka-teki nya itu.
  11. shanti. satu2 nya pelajar berbangsa tamil d kelas aku. suka sangat kpd English language. MUET dapat ben4 tu. cume, beliau suka memencilkan diri. kdg2 hadir, kdg2 x hadir kelas, mungkin sunyi sbb dalam kelas x de kawan.
  12. dayu. seorang yang sangat suka kan bercakap. kalo d beri waktu, 2 hari pon x abis cerita beliau. tp bagus jugak, kekadang ape yang dia cakapkan tu boleh d pakai, boleh jalan. seorang yang tau perkembangan dalam IT seperti wan.
  13. ku. asal penang. suka ulang alik dari penang ke kulim. kekadang aku pikirkan, berbaloi ke beliau berulang alik?. tapi beliau sangat cekal orang nya. study pon lebih kurang aku. tapi. ok lah.
  14. jun. suka melatah ngan aksi2 yang x terjangka dek akal. sbb itulah beliau akan d manupulasikan oleh kami2 untuk hidupkan suasana. walaupon, sem 6 nie dah x de peluang untuk berada d kelas yang sama. beliau tetap kawan kami.
  15. tieha. pendiam jugak. bercakap bile penting.
  16. wan. seorang jejaka d antara 3 jejaka dalam kelas aku. sangat suka akan photoshop. suka berchewing gum dalam kelas. hehehe. jejaka berkaca mata d dalam kelas. mesra alam, happening. dan beliau sangat lah suka dan menjaga serta akan memprotect kan kawan2 dengan sebaiknya. pernah keluar makan beramai2 lepas kelas ganti BI d waktu malam. beliau akan hantar aku dna kenkawan selamat sampai ke rumah, masuk dalam rumah siap. beliau memang amat prihatin.
  17. zaim. jejaka alor setar. yang sangat sukakan gerik. hahaha. kata nya, nak keje kat gerik. adoi!. haaaa. merupakan ketua kumpulan bagi Marketing Project aku. aktif jika tidak melibatkan akademik. pencinta Hoki tuh. suka menolong orang, but x nak ambik bayaran yang akan d berikan oleh kami. kekadang, malu gak ngan beliau, but beliau biasa je.
  18. rahim. housemate zaim ngan wan serta student PTSB dari jabatan lain. suka melawak nagn lawak selambat nya, dan lawak yang tidak masuk akal. suka akan nyanyian evergreen dari kumpulan melayu. suka kenakan contact lens d mata. hehehehe. suka melawak dalam keadaan muka serius. sangat suka buat puan anna steress. kadangkala, idea beliau nie, boleh jugak d guna pakai. cume, malas itu terlebih sikit je dari rajin beliau itu. ;)
  19. syafinaz. aku x kenal sangat ngan beliau. tapi beliau sangat suke memencilkan diri dari kami rakan sekelas beliau. hehehe.
aku rase itu jelah classmate aku yang ade bersama sehingga sekarang. ape2 pon, yang telah lama tinggalkan PTSB dan khusus nya dprC. mereka tetap aku anggap kawan. lebih2 lagi ngan daya dan jazmine. ini semua adalah hasil penilaian aku terhadap mereka. mungkin ade yang salah dan betul nya, tapi, aku hanya ingin nyatakan kebanggaan aku sbb pernah jadi sahabat korunk. maafkan aku jika ape yang telah d nyatakan adalah bercanggah. okey?.

hehehe. ape rancangan korunk lepas diploma?. nak further study or nak keje?. aku, if aku boleh, aku nak further study aku. but, aku belum sent lagi la borang tu. x pe, t aku beli pin lain dan isi borang lain k?. aku xnak hancurkan harapan orang tua aku. cume, sekarang, mungkin aku akan mencari kerja untuk cari duit tambahan. kalo boleh, x nak susahkan parents ag. lagipon, leh la aku tambah pengalaman keje kan?. hehehehe.

dalam cerita d atas, aku x ntayakan sal diri aku k?. itu hanyalah cerita mengenai kawan2 aku d PTSB especially untuk DPRC. batch jul08-dis10. okey. hanya ini yang dapat aku upload. sbb skrg dah larut malam, aku pon nk kena tido.hehehehe.

jum tengok.

(sem 1. bukak puasa)

(aku dan zaidah aka kakdah)

(3 sahabat waktu sem 2. rindu saat2 nie. on p/time d mjlis Konvo, sbg AJK sampah je.hahahah.)

(sem 2, gurl in green)

(gotong royong mse sem1. depan idah itu budak kls A, so, abaikan)

(like this)

(hahahaha.yang sudah ke U pn ade lam pic nie)

(bersama bendahari kelas aku)

(kenangan semusim. d sem 2. sem yg paling happening)

(nielah keje kami waktu hari Konvo PTSB d sesi itu, aku dan kema)

cepat betul masa berlalu. aku rasakan baru semalam aku daftar diri d PTSB. masuk kelas C. kenal kawan2 dari pelbagai pelusuk Malaysia. dari x rapat kepada rapat. kenangan manis dan pahit sangat banyak tercipta d sini. d sini, dapat aku kenali pensyarah2. dan yg manis dan pahit aku ialah mengenali insan yang aku gelarkan sbg JY. hehehehe. okey. cukup. jangan cerita sam beliau d sini. d sini gak aku dapat tengok, telatah2 kenkawan. loghrat2 diorang. mula2 terpinga2 gak. tapi, bila dan lama, semakin paham la. hehehehe. if ade kesempatan, aku akan upload gambar2 d satu entry lain sewaktu aku dan kenkawan d PTSB yang ade bersama aku.



*note : i will miss u all.
and
im starting to miss u all.







April 22, 2011

suka minum milo dan makan sardin? baca ni dulu..~~

Just nak sharing satu cerita dari seorang kawan. Petang semalam semasa menunggu shutter KL-IPOH saya and kawan berbual-bual.

Kami berbual perkara halal dan haram. Nak di jadikan cerita, kawan saya pun beritahu yang abang ipar dia bekerja di jabatan ----- ----- di unit serbuan.

Saya terkedu seketika mendengar cerita kawan saya. Ya Allah berapa banyakla benda haram dah jd darah daging saya ni…Nauzubillah. .Patutlah budak2 sekarang degil2, x dengar cakap…ermmm ..

Ceritanya macam nie:-

Jab. ----- ----- pernah buat serbuan di kilang memproses ikan sardine.Apa yg di jumpai amatlah memeranjatkan. Kalau kenkawan bau kuah sardin tu hanyir n lagi satu sedap kan …nak tahu apa recipenyer…kalau x percaya terpulang lah…..tau kenapa org cina suka mkn katak??? So agak2 kenkawan dapat x jawapannya….kilang tu telah mencampurkan daging katak sebagai perasa untuk menyedapkan lagi rasa kuah sardin tue..huhuhu. .itulah yg ---- jumpa tapi amat sadis kenkawan bila pegawai yg bertugas hantar report…report tu telah di ‘zip’ oleh pihak tertentu atas sebab akan merugikan pihak ‘besar’. ..kenkawan tau sardin jenama apa??? ..yg paling mahal n glamer…’

AYAM BRAND’…itulah hakikatnya…abg ipar kawan saya pun x mampu untuk buat2 apa kalau report telah di zip..apa yg mampu diheboh mulut ke mulut untuk menjaga ummah semua…..

N lagi satu serbuan telah dibuat di syarikat membuat makanan yg ternama….kankawan tahu apa yg dijumpai…agak2 pernah x rasa daging cacing?????. ..mesti kenkawan selalu minum milo kan .....yes. .daging cacing telah di campur dengan serbuk milo…..kalau ada bau hanyir itulah dia…kalau kenkawan nak lgi confirm try buat macam nie….milo + gula sahaja lepas tu tengok ada x minyak/lemak kat milo tu…kalau ada confirm…ini apa yg diberitahu oleh abg ipar kwn saya jer…

Tp saya x tahu tahun bila mereka buat serbuan…???..dan adakah pihak yg bertanggung jawab telah mengambil tindakan yg sewajarnya untuk mengikut garis panduan halal yg telah ditetapkan oleh jab. Agama Islam m’sia… wallahhualam…

n lagi satu kod no yg ada di emailkan tu jadikan lah panduan masa nak beli makanan kat pasaraya..kalau ada kod E110 ker n yg tersenarai jgn lah beli…that is confirm ada benda ‘alah’ tu…print lah kecik then laminated simpan dalam purse…memg leceh tp kalau nak amalan diterima, makanan kita lah salah satu nya jaminan…kalau dah haram..hukum nya tetap haram..x kisah walau disentetikkan pun..tetap haram……saya hanya menyampaikan perkara ni kepada kenkawan islam saya sahaja..samaada nak percaya atau tidak terpulang lah…kalau kenkawan rasa cerita ni x sahih, proceed lah makan cam biasa ek…kalau kenkawan memang penggemar ikan sardin..keluaran org melayu kita ada buat sardine ni ..dari terengganu tp saya x perasan lagi kat Shopping complex..kawan saya kata rasanya memg kurang sedap tp yg penting halal…kalau nak sedap ltaklah daging katak..huhuhu. .

milo org melayu pun dah ada kat pasaran tapi x sesedap dan seenak milo yg sedia ada sekarang….

Untuk makluman kenkawan Islam semua, article ini bukanlah article rasmi ataupun cuba menghasut tp lebih lepada peringatan..…terpulang kepada kenkawan untuk menerima atau tidak…

Saya hanya menyampaikan amanah sahaja…tepuk dada tanya iman….

wallahhualam…


d share dari izzaty amira. d harap dapat lah berwaspada.





*note : kdg2 rase susah nak makan.

April 21, 2011

jom selak rahsia d sebalik mandi~~

assalamualaikum wbt dan hye.

okey. aku de terbace tentang satu ramalan mengenai MANDI.. bahagian mana basah dahulu?. okey. ini hanya ramalan. d ambil dari majalah remaja. antara yang tersenari ialah :
  1. dada - rata2 nye, kaum Adam yang gemar mandi bersiram d dada dahulu. dikatakan, kamu ialah orang yang praktikal, pandang ke depan dan tidak suka kerja bertangguh-tangguh. bagi kamu, keselesaan adalah sangat penting. seorang yang tegas dengan matlamat hidup dan akan mencapainya. merupakan pasangan hidup yang sangat melindungi dan manis mulut nye. pasangan terbaik buat kamu ialah mereka yang memilih rambut.
  2. muka - sangat mementingkan wang. bagi kamu, integriti dan martabat tidak penting. di katakan suka menggunakan orang lain demi kepentingan diri kamu. seorang yang egois. namun, kamu merupakan seorang yang suka menolong dan suka berjenaka. sbb itulah kamu punyai kawan yang ramai. pasangan yang sesuai ialah, orang yang memilih bahagian sulit.
  3. ketiak - seorang yang bekerja keras dan boleh d percayai. popular kerana kamu merendah diri dan sedia membantu orang lain. pendengar yang baik krn ramai teman mempercayaimu. namun, kamu agak kedekut dalam urusan wang dan kadang kala kamu berkira. bijak mengawal situasi dan tidak mudah kelam kabut. segalanya cool sahaja. pasangan terbaik ialah mereka yang memilih bahu.
  4. rambut - artistik, kreatif dan peduli. pemikir yang positif. hobi kamu adalah berangan. seorang yang bersemangat waja dan tahu arah tujuan impian yg harus d capai. blh memahami hal2 yang agak sensitif kerana itu kamu sering menjadi kegemaran teman2 kamu yang ingin meluahkan perasaan. bagi kamu, wang tidak penting. teman2 dan keluarga adalah yg penting. kamu menghargai saat2 intim bersama dgn org yang di cintai. berkat, kecerdasan, kesetiaan, kebaikan ialah kekuatan utama kamu. pasangan terbaik kamu ialah mereka yang memilih dada.
  5. alat sulit - kamu ialah pemalu. kurang percaya pada kemampuan diri dan cenderung utk d salahertikan oleh org lain. kedekut ilmu dan berasa sukar utk berkongsi ilmu dengan org lain. tidak punya teman yang ramai. ketekunan adalah kekuatan kamu dan cenderung untuk berusaha sedaya upaya daripada menyerah dgn mudah. suka mempamerkan emosi pada orang lain. pasangan terbaik adalah mereka yang memilih muka.
  6. bahu - kuat menangis dan selalu kesunyian. degil orangya. berpendirian tegas hingga tidak mahu terima pendapat orang lain. sukar d pengaruhi. wang dan kuasa adalah penting bagi kamu. opss, susah untuk mencari pasangan hidup. pasangan kamu, mereka yang memilih ketiak ialah satu-satunya peluang kamu.
  7. lain-lain bahagia - seorang yang adil dan sama rata. teguh pendiriannya. seorang yang menyenangkan. seorang yang berjimat cermat. blh uruskan wang dengan baik. jangan suka ambil kesempatan terhadap orang lain. pasangan buat kamu ialah orang yang memilih muka.
(gambar hiasan semata2)

jadi, sudah memilih kamu d nombor berapa?. ingat ye, ini cuma ramalan. hanya kamu yang tahu sejauh mana kebenaran nya. jangan ambil serius semua d atas. tapi, tidak salah untuk mencari sesuatu demi kepastian kan?.
*untuk ketahui penulisan penuh sila baca majalah remaja 1 april 2011 k?


*note : kalo aku pilih rambut, makna nya
pasangan hidup aku ialah individu yang pilih dada?
i like!!!.

hari BUMI~~

assalmualaikum wbt dan hye.

hari nie. 22.04.2011. merupakan hari BUMI. ini mungkin kisah nye kenapa 22.04 setiap tahun adalah hari BUMI. jum baca...........


Hari Bumi yang diperingati setiap tanggal 22 April , menandai hari jadi lahirnya sebuah perubahan pergerakan kepedulian terhadap lingkungan tahun 1970-an. Hari Bumi lahir diprakarsai oleh seorang senator Amerika Serikat, Gaylord Nelson. Saat itu ia melakukan protes secara nasional terhadap kalangan politik terkait permasalahan lingkungan. Ia mendesak agar isu-isu tersebut dimasukkan dalam agenda nasional.

Perjuangan Gaylord Nelson dimulai sekitar lebih dari 7 tahun sebelum Hari Bumi pertama. Pada awalnya Gaylord berharap pemikirannya tercapai melalui kunjungan yang dilakukan Presiden Kennedy ke-11 negara bagian pada September 1963, namun dengan beberapa alasan kunjungan tersebut tidak mampu membawa isu lingkungan ke dalam agenda nasional. Upaya terus dilakukan Gaylord untuk merealisasikan idenya. Setelah tur Kennedy, Gaylord melakukan kampanyenya sendiri ke beberapa negara bagian. Di seluruh pelosok negara, bukti penurunan kualitas lingkungan terjadi di mana-mana. Semua orang menyadarinya, kecuali kalangan politik.

Akhirnya pada musim panas 1969 Gaylord mengetahui bahwa aksi demonstrasi anti-perang Vietnam telah menyebar secara luas melalui perguruan tinggi di seluruh negeri. Dari sana ia mendapat ide untuk melakukan hal yang sama dalam kempanye lingkungannya. Ia memilih kalangan bawah dalam melakukan aksi protes terhadap kerusakan lingkungan. Pada sebuah konferensi di Seattle September 1969, Gaylord mengumumkan akan mengadakan demonstrasi secara nasional pada musim semi 1970 atas nama lingkungan dan setiap orang diundang untuk berpartisipasi. Setelah itu, berbagai surat, telegram, dan telepon mengalir dari seluruh negeri. Warga Amerika akhirnya menemukan sebuah forum untuk mengungkapkan kepeduliannya atas penurunan kualitas tanah, sungai, danau, dan udara di lingkungan mereka. Pada 30 November 1969 New York Times melaporkan terjadinya peningkatan aktivitas kepedulian terhadap lingkungan di seluruh negeri terutama di kampus-kampus dan suatu hari untuk peringatan permasalahan lingkungan tengah dirancang untuk untuk musim semi mendatang yang dikoordinasi oleh Senator Gaylord Nelson. Hal ini menjadi bukti keberhasilan perjuangan Gaylord Nelson dalam mengedepankan isu lingkungan sebagai agenda nasional.

Pada tanggal 22 April 1970, akhirnya sekitar 20 juta warga Amerika turun ke jalanan serta memenuhi sejumlah taman dan auditorium untuk mengkampanyekan kesehatan dan keberlangsungan lingkungan. Ribuan mahasiswa berkumpul menentang kerusakan lingkungan. Kelompok-kelompok yang sudah sejak lama menentang adanya tumpahan minyak di lingkungan, pabrik-pabrik dan pembangkit listrik penyebab polusi, buruknya saluran pembuangan, pembuangan bahan-bahan berbahaya, pestisida, jalan raya, hilangnya hutan belantara, serta semakin punahnya kehidupan liar menyadari adanya kebersamaan atas perjuangan mereka dari masyarakat.

Hari Bumi pada tahun 1970 telah menghasilkan persatuan kalangan politik yang sebenarnya jarang terjadi, yang berasal dari kaum republik maupun demokrat, dan berbagai pencampuran kalangan lainnya. Hari Bumi pertama menjadi awal terbentuknya United States Environmental Protection Agency/US EPA (sebuah badan perlindungan lingkungan Amerika) dan juga sebagai langkah awal menuju lingkungan dengan udara dan air yang bersih, serta perlindungan terhadap mahkluk hidup.

Pada tahun 1990, peringatan Hari Bumi mulai berkembang secara global. Sekitar 200 juta orang dari 141 negara di dunia tergerak untuk mengangkat isu lingkungan dalam skala global. Hari Bumi 1990 pun menjadi titik tolak terlaksananya KTT Bumi 1992 di Rio de Janeiro.

Tahun 2000 Hari Bumi mendapat bantuan dengan adanya internet untuk menghubungkan para aktivis di seluruh dunia. Pada tanggal 22 April sekitar 5000 kelompok pemerhati lingkungan di seluruh dunia merangkul ratusan juta penduduk di 184 negara yang menjadi rekor baru untuk Hari Bumi yang diperingati pada tanggal 22 April setiap tahunnya menandai hari jadi lahirnya sebuah perubahan pergerakan kepedulian terhadap lingkungan pada tahun 1970. Hari Bumi lahir atas prakarsa seorang senator Amerika Serikat, Gaylord Nelson. Saat itu ia melakukan protes secara nasional terhadap kalangan politik terkait permasalahan lingkungan. Ia mendesak agar isu-isu tersebut dimasukkan dalam agenda nasional.

Perjuangan Gaylord Nelson dimulai sekitar lebih dari 7 tahun sebelum Hari Bumi pertama. Pada awalnya Gaylord berharap pemikirannya tercapai melalui kunjungan yang dilakukan presiden Kennedy ke sebelas negara bagian pada September 1963, namun dengan beberapa alasan kunjungan tersebut tidak mampu membawa isu lingkungan ke dalam agenda nasional. Upaya terus dilakukan Gaylord untuk merealisasikan idenya. Setelah tur Kennedy, Gaylord melakukan kampanyenya sendiri ke beberapa negara bagian. Di seluruh pelosok negara, bukti penurunan kualitas lingkungan terjadi di mana-mana. Semua orang menyadarinya, kecuali kalangan politik.

Akhirnya pada musim panas 1969 Gaylord mengetahui bahwa aksi demonstrasi anti-perang vietnam telah menyebar secara luas melalui perguruan tinggi di seluruh negeri. Dari sana ia mendapat ide untuk melakukan hal yang sama dalam kempanye lingkungannya. Ia memilih kalangan bawah dalam melakukan aksi protes terhadap kerusakan lingkungan. Pada sebuah konferensi di Seattle September 1969, Gaylord mengumumkan akan mengadakan demonstrasi secara nasional pada musim semi 1970 atas nama lingkungan dan setiap orang diundang untuk berpartisipasi. Setelah itu, berbagai surat, telegram, dan telepon mengalir dari seluruh negeri. Warga Amerika akhirnya menemukan sebuah forum untuk mengungkapkan kepeduliannya atas penurunan kualitas tanah, sungai, danau, dan udara di lingkungan mereka. Pada 30 November 1969 New York Times melaporkan terjadinya peningkatan aktivitas kepedulian terhadap lingkungan di seluruh negeri terutama di kampus-kampus dan suatu hari untuk peringatan permasalahan lingkungan tengah dirancang untuk untuk musim semi mendatang yang dikoordinasi oleh Senator Gaylord Nelson. Hal ini menjadi bukti keberhasilan perjuangan Gaylord Nelson dalam mengedepankan isu lingkungan sebagai agenda nasional.

Pada tanggal 22 April 1970, akhirnya sekitar 20 juta warga Amerika turun ke jalanan serta memenuhi sejumlah taman dan auditorium untuk mengkampanyekan kesehatan dan keberlangsungan lingkungan. Ribuan mahasiswa berkumpul menentang kerusakan lingkungan. Kelompok-kelompok yang sudah sejak lama menentang adanya tumpahan minyak di lingkungan, pabrik-pabrik dan pembangkit listrik penyebab polusi, buruknya saluran pembuangan, pembuangan bahan-bahan berbahaya, pestisida, jalan raya, hilangnya hutan belantara, serta semakin punahnya kehidupan liar menyadari adanya kebersamaan atas perjuangan mereka dari masyarakat.

Hari Bumi pada tahun 1970 telah menghasilkan persatuan kalangan politik yang sebenarnya jarang terjadi, yang berasal dari kaum republik maupun demokrat, dan berbagai pencampuran kalangan lainnya. Hari Bumi pertama menjadi awal terbentuknya United States Environmental Protection Agency/US EPA (sebuah badan perlindungan lingkungan Amerika) dan juga sebagai langkah awal menuju lingkungan dengan udara dan air yang bersih, serta perlindungan terhadap mahkluk hidup.

Pada tahun 1990, peringatan Hari Bumi mulai berkembang secara global. Sekitar 200 juta orang dari 141 negara di dunia tergerak untuk mengangkat isu lingkungan dalam skala global. Hari Bumi 1990 pun menjadi titik tolak terlaksananya KTT Bumi 1992 di Rio de Janeiro.

Tahun 2000 Hari Bumi mendapat bantuan dengan adanya internet untuk menghubungkan para aktivis di seluruh dunia. Pada tanggal 22 April sekitar 5000 kelompok pemerhati lingkungan di seluruh dunia merangkul ratusan juta penduduk di 184 negara yang menjadi rekor baru untuk mengkampanyekan Hari Bumi. Berbagai kegiatan diselenggarakan secara bervariasi mulai dari rantaian suara genderang dari desa ke desa di Gabon, Afrika hingga ratusan ribu warga yang berkumpul di National Mall, Washington D.C., Amerika Serikat. Hari Bumi 2000 secara keras dan jelas menyerukan pesan bahwa penduduk dunia menginginkan tindakan yang cepat dan tegas untuk penggunaan energi yang bersih dan ramah lingkungan.

Di tahun 2008 ini, dalam rangka memperinganti Hari Bumi, tidak ada salahnya kalau manusia yang ada di bumi ini harus “santun” terhadap alam, bisa juga kelangsungan hidup umat manusia tergantung pada “kesantunan” kita pada alam, kita harus bisa membaca dan memahami isyaratnya. Pemanasan global dan kelangkaan pangan adalah salah satu isyarat bagi manusia agar kita “santun” terhadap alam, merawat bumi dengan cara memberi “nutrisi” pada bumi merupakan salah satu contohnya.

kisah Iman dan Tuannya~~

assalamualaikum wbt dan hye.

aku nak kongsikan artikel yang aku bace dari salah satu blogger yang menyertai group blogger macam aku d FB. aku copy kan artikel ini untuk kamu semua bace. harap kita sama2 dapat ambil iktibar.

Iman : Assalamualaikum, bos.

Diri : Waalaikumussalam wbt. Lama tak nampak awak. Awak cuti ker?

Iman : Taklah, jabatan kami rasa Tuan tak perlukan kami lagi?

Diri : Laa.. kenapa pulak awak cakap camtu? Pentadbiran diri saya berterabur sekarang bila jabatan awak takde..

Iman : Takdelah, kami lihat banyak pekerja tambahan tuan ambil DVD, SMS danTV.. jadi kami rasa terpinggir..

Diri : Entahlah, waktu cuti sebulan ni saya tak pernah menggaji mereka. Tapi mereka terlalu rajin buat kerja, bekerja tanpa gaji, tapi banyak gak duit saya habis... entah ar...

Iman : Tu sebab, kami rasa Tuan memencilkan kami. Al-Quran, zikir, ma'thurat, solat malam tak boleh bekerja dengan mereka.. kami memang tak boleh bercampur dengan mereka..

Diri : Saya tak pernah minta awak bercuti..

Iman : Bagaimana kami ingin bekerja sedangkan Tuan sudah punya 'pekerja tambahan'? Saya lihat mereka buat Tuan gembira sekali..

Diri : Argh, gembira apanya.. berterabur kerja kat pejabat tu!! Tolonglah, bekerjalah dengan saya kembali.

Iman : Kami sememangnya sudah berkhidmat dengan Tuan sejak Tuan kecil lagi. Tapi, Tuan kadangkala mengabaikan kami. Tuan sediakan makanan untuk bos pekerja tambahan, Encik Dosa, tapi kami..? Tuan tak sediakan makanan. Kebajikan kami tak terjaga...

Diri : Maafkan saya. Kembalilah bekerja dengan saya. Saya janji kebajikan kamu semua saya jaga, Encik Iman.

Iman : Tuan boleh berjanji, tapi CEO kita Allah akan memantau Tuan. Tuan takkan tak takut menabur janji tapi melupakannya?

Diri : Janganlah menyalahkan saya.

Iman : Tuan perlu sedar, kami hanya bekerja di dalam syarikat yang bersih dan amanah.. bukanlah saya nak memandang rendah kepada jabatan baru Encik Dosa, tapi kami tidak suka cara mereka bekerja. Mereka meminggirkan kami.

Diri : Dah awak tak melawan?

Iman : Tuan, bagaimana kami ingin menang? Kami terlalu lemah, sedikit pula tu, kebajikan kami langsung Tuan tak jaga.. sedangkan kami tidak pernah meminta gaji dari Tuan. Cuma kami minta disediakan ruang yang bersih dan amanah untuk kami bekerja. Salahkah kami meminta yang sedikit?

Diri : Mereka kadang-kadang lebih menggembirakan saya.

Iman : Kalau begitu maafkan kami. Tak dapat rasanya kami bekerja untuk Tuan lagi. Tuan perlu memberi kebajikan kepada mereka. Siapalah kami...

Diri : Ehh, jangan.. bekerjalah dengan saya.

Iman : Buanglah pekerja itu.. mereka meminta-minta dari Tuan. Tuan perlu berhabis jutaan ringgit untuk mereka. Sedangkan kami, percuma khidmat kami.

Diri : Aduh, mereka pekerja yang menggembirakan saya. Memang kamu percuma, tapi kamu kadang-kadang bising, ini tak boleh, itu tak boleh.. Saya rimas.

Iman : (Senyum sinis) Maafkan kami tuan.. kami minta diri dulu.. tak perlulah kami berkhidmat dengan Tuan kalau begitu. Kalau tuan perlukan kami, kami sentiasa di sisi. Tuan jangan risau, kami maafkan Tuan..

Diri : Jangan pergi.. saya sanggup pecat Encik Dosa.. dan ahli jawatankuasanya; DVD, majalah yang melalaikan, dan yang sewaktu dengannya.

Iman : Tuan betul-betul sanggup?

Diri : Ya, saya kelam kabut sekarang. Hidup tak tenang dan pengurusan hidup berterabur..

Iman : Alhamdulillah.. Perkhidmatan kami free of charge. Tuan takkan rugi, sebaliknya tuan beruntung besar.. silap hari bulan, CEO kita akan naikkan Tuan ke pangkat yang lebih tinggi.

Diri : Terima kasih =) Panggillah ahli jawatankuasa kamu bekerja semula. Encik Iman, saya akan jaga kebajikan kamu.

Iman : Alhamdulillah. Moga keuntungan Tuan bergada-ganda tahun ini dan seterusnya

Diri : Terima kasih Encik Iman.



*note : iman itu sangat bernilai

HMM~~

i want to see this movie!.



*note : LOVE HMM

no komen~~

assalamualaikum wbt dan hye.

untuk entry kedua malam nie, aku nak berkisah tentang manusia yang aku rase mereka nie sombong. nape aku kata mcm tu?. sbb, ade satu ari aku menegur dgn mengatakan bahawa beliau mempunyai iras milik artis, tapi beliau boleh pulak bangga dengan katakan ade perbezaan. memang lah ade perbezaan, tapi, aku sekadar nak menyatakan ape yang mata aku tengok dan fikiran aku tafsir.

aku akui lah, beliau memang cantik. tapi nada yang d balas, walaupon dalam bentuk ayat. aku merasakan beliau seorang yang sombong. mungkin jugak ade sebabnya beliau sombong. tapi aku x rase beliau patut lakukan itu. (sekadar luahan hati)



*note : cantik itu subjektif

aku x paham~~

assalamualaikum wbt dan hye.

okey. aku rase down sangat malam nie. down nape?. aku rase down sbb aku rase macam makin lama, makin menebal benci atau ketidak sukaan mereka terhadap aku. okey. actually, aku x nak aibkan sape2. cume, mungkin dalam hal nie, aku yang banyak buat salah, mungkin ada dari percakapan aku, kelakuan aku yang mereka tidak suka.

aku jugak down. down bile aku sedar ngan fizikal aku macam nie, aku rase rendah diri. ada ke orang betul2 nak kawan ngan aku?. aku sedih. rase macam sayu je. aku pulak, bile dah macam nie, aku makin la x sabar2 nak balik dok kat umah. erm. bile aku down ngan fizikal aku, kadang2 aku nak bergaya pon aku rase x berbaloi. x berbaloi sebab, kalo orang x cantik macam aku nie, pakai yang cantik pon. tetap nampak x cantik.

well. aku x tau, bile ade orang mengatakan CINTA pada aku sama ada mereka ikhlas atau tidak. bukan aku nak meragui, cume, aku terlalu sedar ngan diri aku nie. yeee. aku sangat sedar. mungkin kalo orang cinta aku pon, orang x mampu terima kelemahan aku. aku sangat banyak kekurangan yang x de pada orang lain. tapi, di sini, aku kuatkan lagi diri aku, aku cekalkan lagi hati aku untuk meneruskan kehidupan aku kerana Allah bersama aku.

mungkin ini ialah cubaan untuk aku. dugaan dalam hidup aku. sape jua yang tau, suatu mase nanti. akan ade kebahagiaan?. bukannya aku tidak bahagia dengan kehidupan aku. aku cume tertanya2 mengapa aku tidak menjadi sesempurna orang lain. aahhhhhh!. sungguh aku x tau. jiwa aku berkecamuk sebenar nye. berkecamuk bila memikirkan semua itu.

(hidup x selalunya indah)




*note : kadang2 terasa penat
ngan hidup nie.

lorat nak publish, sampai xdop title.~~

assalamualaikum wbt dan hye.

serius. aku x de mood nak blogger. aku x de idea. sangat ketandusan idea. hahahaha. kalo ade idea pon, blog aku x menarik macam blog org lain kan?. hahaha. x pe. aku nak suh korunk dgr lagu nie je. jom layan lagu yang aku suka. dan mungkin kamu juga akn suka. trust me. aku stat dengar lagu nie mase aku dengar carta lagu radio Era. sumpah. syok dengar lagu nie.

huhuhu. jadi sila layan. k??.



*note : like

April 18, 2011

aku inginkan dirimu, datang dan temui aku~~

assalamualaikum wbt dan hye.

tengok title entry sudah lah. hehehe. mesti korang dah tau kan?. itu adalah lirik lagu dari dadali iaitu di saat aku mencintaimu. wah!. gitulah gamak nya. sebenarnya, aku tengah study tadi. study sambil dengar radio. lalu aku menukar2 channel. dan tetiba terhenti di radio Suria fm. mana x nya, radio itu menyiarkan lagu tersebut. lagu dari dadali. wah!. dah lama x dengar lagu nie.

tiba2 jadi rindu. teringat. pada orang jauh. ye!. sangat jauh. dan tiba2 hati aku terusik. hehehehe. jiwang pulak aku nie. d waktu malam2 macam nie. bila malam2 nie, banyak station radio menyiarkan segmen cinta2, jiwang2 nie. hehehehe. aku lak, semua radio aku layan. selagi radio tu siarkan lagu yang menarik, yang boleh masuk ngan jiwa aku mase tu. jadi, aku layan je.

aku kan jenis yang x kisah lagu ape yang d siarkan. gitulah gamaknya!. actually, kepala aku nie dah pening2 sikit. sbb x cukup tido dan rehat. huhuhuhu. oklah. aku nak sambung keje aku. see u in next entry. tq 4 reading.


(itu aku. dalam gelap.)




*note : rindu masih menggebu

demam final exam~~

assalamualaikum wbt dan hye.

hari nie, aku telah memungkiri janji. hah?. janji?. hehehehe. janji yang d buat oleh diri aku sendiri. actually, seminggu sebelum final exam start, aku de janji ngan diri aku sendiri yang aku x nak berFB. tapi buktinye?. aku on jugak. tapi on kejap2 je. tapi tetap mungkir janji nama nya tu kan?.

actually. hari nie. merupakan hari pertama final exam. dan hari nie juga merupakan paper pertama yang aku hadapi. iaitu service marketing. aku suka jawab service marketing td. sbb. keempat2 soalan nye aku mampu jawab. dan harapan aku, moga2 aku berjaya dapatkan result yang cemerlang. amin!. insya Allah.

dalam hati aku nie. rasa x sabar2 nak abis final exam. nape?. sebab aku dah x sabar nak balik kampung. nak dok kat kampung la pulak. hehehe. mentang2 la aku dah sem last kan?. hehehe. begitu lah. tapi sebelum nak balik, aku ade 3 paper lagi. 3 paper lagi yang menunggu untuk aku jawab. hehehehehe. nampak nye, nak x nak. aku memang kena get ready untuk paper ke 2 dan ke 3. sbb paper tersebut berlangsung pada hari yang sama. dan ade gap 45 minit je. fuhhhh!!. kencang. aku ade mase untuk study kedua2 subjek tu selama lebih kurang 2 hari je. memang lah. terbaik!. aku memang nak kena study betul2. nak skor tinggi pointer untuk sem last nie. dan aku x nak sia2 kan ape yang aku pelajari selama hampir 3 tahun d sini.

dan aku nak grad dengan jaya nya. yeahhhh!. hope so!.

(motif gambor?. xde pape. nie gambar sem 1 aku)




*note : waktu dan saat itu makin hampir.


April 17, 2011

i got the resolution~~

assalamualaikum dan hye.

i got the resolution to solve my problem.hehehehe.jom layan.untuk korang2 pon, boleh jugak.

Petua 1 : Ambil biji asam jawa. Goring tanpa minyak lebih kurang 5 minit. Kemudian ambil dan goreskan pada batu atau permukaan yang kasar. Bila keluar serbuknya, titiskan air dan gosok pada parut. Insyaallah jika di amalkan ia akan dapat menghilangkan parut tersebut.

Petua 2 : Tumbuk kulit kayu manis sehingga lumat. Campurkan serbuk ini dengan sedikit air. Bancuhkan bersama dengan bedak sejuk. Setelah sebati, sapu rata di bahagian berparut. Lakukan sekerap yg mungkin. Lama-kelamaan, parut akan beransur hilang. Petua ini juga sesuai untuk menghilangkan bintik-bintik hitam dan jerawat di wajah.

Petua 3 : Ambil sedikit asam jawa, kemudian ramas dgn mencampurkan sedikit air. Jgn terlalu cair. Selepas itu, sapukan pada tempat yg berparut. Biarkan sehingga kering. Seelok-eloknya lakukan pada waktu malam sebelum tidur. Insyaallah ia amat berkesan utk menghilangkan parut.

Petua 4 : Amalkan gosok setiap hari dengan kulit pisang lemak manis atau kulit pisang kapas.

Petua 5 : Sapukan dengan sebarang ubat gigi setiap hari.

Petua 6 : Ambil sedikit beras, kunyit hidup dan sedikit bawang putih. Kisar bahan-bahan ini sehingga halus. Kemudian, campurkan dengan sedikit air dan ratakan ke muka. Biarkan sehingga kering dan kemudian gosokkan perlahan-lahan sama seperti memakai skrub. Setelah itu bilaskan dengan air suam. Lakukan setiap hari dan anda akan mendapat hasil yang memuaskan.



*note : selamat mencube

April 16, 2011

kompromi antara final exam dan maharaja lawak~~

assalamualaikum dan hye.

sekarang nie, sedar x sedar dah 3 minggu Maharaja Lawak d pentaskan. aku kalo x kena dan kalo x tengok. memang x sah. rase macam x lengkap je. hehehehe. tau x?. aku memang pentingkan final exam sangat2. tapi antara final exam dan antara Maharaja Lawak. aku x kan kompromi. bukan nya ape. aku kan suka bebenor Maharaja Lawak. lagi2 ade zizan dan johan. huhuhu. usop wilcha pon ade jugak. sbg artis tambahan. hehehehe.

cube korunk tengok apr yg d sembahkan oleh jozan nie ha.

so, selagi ade capaian internet, selagi itu lah aku akan tengok Maharaja Lawak ini. yeeeeahhhh!!.




*note : JOZAN di hati

i miss my old watch~~

assalamualaikum wbt dan hye.

hari nie adalah hari yang ke 16 dalam bulan april. dan ini bermakna aku masih mempunyai sisa baki di Kulim ini selama lebih kurang 10 hari dari sekarang. bila 10 hari itu tamat, maka aku akan menetap d tanah tempat tumpah nya darah aku d Kelantan. dan aku tidak akan menidakkan rasa kerinduan yang akan hadir d lubuk hati aku d waktu keluangan aku nanti. kerana banyak sejarah tercipta d sini, d sini aku mengenali sahabat2 yang datang nya dari seluruh pelusuk Malaysia, dan d sini, aku pernah merasa cinta, suka duka selama hampir 3 tahun d sini. jatuh bangun aku dalam akademik aku. d sini lah jua aku menimba ilmu mendapatkan segulung diploma dalam jurusan pemasaran. pernah jua aku menangis kerana sakit, gembira, dan sebagainya.

sesungguh nya, ape yang aku ingin katakan dalam entry kali ini ialah, aku sangat merindukan jam tangan aku yang telah aku berikan kepada seseorang yang pernah mengisi ruang hati aku suatu masa dahulu. aku sangat2 rindu kan jam tangah aku itu.

as u can see in the picture above, thats are my thing when i on semester two.and as u can see the watch. jam tangan itu lah yang aku maksudkan. dan yang lain2 sila abaikan.

aku harap jam tangan aku itu d jaga baik oleh beliau. walaupon, sekarang aku sudah tidak mendengar ape2 berita dari dia. aku sangat berharap beliau akan menjaga jam tangan aku itu dengan sebaik mungkin. sekalipon ape yang terjadi antara aku dan beliau ialah kenangan. kenangan itu sepatut nya lebih d hargai kan?. hahahahaha. just nonsense.




*note : jam itu abah aku bawak balik.


April 14, 2011

sisa-sisa terakhir di Kulim~~

assalamualaikum wbt dan hye.

okey.aku nak tunjukkan photo barang2 yang d beli semasa ke Jusco Seberang Prai.ini adalah untuk kali yang terakhir nye aku dan kenkawan berada di sini.jom tengok..

(X2 untuk mak kerana aku telah merosakkan enset nye).

(X2.x perlu untuk aku jelaskan untuk siapa)

(pasu dari qilah untuk kami bertiga,)

(frame gambar dari akmal)

(barang2 yang d beli oleh aku dan kenkawan)

(lagi)

(lagi.dan lagi)

(lilin aeromatherapy dari aku kepada roomate2 ku and X2 untuk mak)

(3 warna untuk 3 roomate ku)

sebagai kenang-kenangan untuk kenkawan.dan kepada mak.kepada anak2 buah yang d sayangi.dan yang paling penting untuk diri sendiri.hahahaha.





*note : belanja itu perlu!.hak3.



April 13, 2011

UBM~~

assalamualaikum dan hye.

okey.aku x nak panjang2 kan entry nie.cume aku nak bgtau, aku agak tertarik untuk sertai UBM.(Universiti Blogger Malaysia).sekarang nie masih d minggu orientasi.jadi, aku sangat2 tertarik nak sertai nye.boleh kan?.okey!.thank you.jom semak ape yang perlu ada untuk menyertai dan menjadi ahli UBM.




Bersempena dengan pembukaan rasmi Universiti Blogger Malaysia, pihak pengurusan sangat mengalu-alukan kehadiran para siswazah sekalian. dan bersempena itu juga, pihak pengurusan ingin mengadakan satu Minggu Orientasi sebagai pembuka acara bagi universiti kita ini.

Macam biasa lah. tak kenal maka tak cinta. so, untuk minggu orientasi ini, pihak universiti hanya ingin para siswazah sekalian untuk memperkenalkan diri anda masing-masing. berikut antara butir-butir yang perlu diisi secara mandatori (wajib) :

  1. letakkan banner UBM dalam entry anda.
  2. nama anda dan nama blog anda.
  3. sejak bila mula berblog.
  4. apa pandangan anda mengenai dunia blog darsawarsa kini.
  5. pandangan anda mengenai IPTM (institut pengajian tinggi maya) pertama ini.

    - Nama : Najibah binti Che Awang (Nama Belog : w.i.l.a.y.a.h n.b.c.a)

    - Mula menceburkan diri dalam dunia blogger sejak tahun 2009. 28 November 2009.

    - Pendapat mengenai dunia blog darsawarsa kini :

    Pada hari ini, kita dapat melihat terdapat pelbagai blog yang di daftarkan dan terdapat pelbagai nama blog yang wujud. Di sebalik blog-blog yang wujud, dapat kita saksikan terdapat pelbagai segmen-segmen menarik yang di adakan untuk menarik perhatian blogger-blogger baru untuk terus berblogger di dunia blog. Di samping itu, kita dapat melihat pelbagai infomasi yang menarik yang di kongsikan oleh blogger-blogger yang bertujuan untuk menyampaikan maklumat kepada blogger-blogger lain. Blog juga di jadikan sebagai satu medium di mana, terdapat pelbagai gambar-gambar yang menarik yang di ambil oleh photographer yang menjadikan blog sebagai satu alat untuk menunjukkan bukti-bukti kreatif mereka. Selain itu, kita dapat menambahkan jaringan persahabatan kita melalui alam maya yang tidak nampak, dan persahabatan terjalin melalui capaian pantas internet dan dengan adanya blog, kita dapat menjalinkan persahabatan tanpa sempadan. Konklusinya, blog menjadi medium untuk kita menterjemahkan apa yang kita rasa, apa yang kita tahu dan bakat kita.

    - Pendapat mengenai IPTM pertama ini :

    Penubuhan IPTM ini wajar kerana pelajar-pelajar mampu mengetengahkan bakat di dalam dunia blog. Selain itu, dengan adanya IPTM ini, Malaysia juga mampu melahirkan pelajar-pelajar yang mempunyai kemahiran dalam mengendalikan blog dengan cara yang tersendiri dan dengan cara blogger yang berpendidikan dalam menguruskan blog agar blogger-blogger dapat mengelakkan diri daripada terlibat dalam pergaduhan di antara blogger-blogger kerana tujuan utama untuk berblogger ialah untuk menyampaikan maklumat dan mencari sahabat-sahabat baru tanpa sempadan.

    Sekian Terima Kasih.

    *kepada sesiapa yang ingin menyertai UBM. sila masuk mendaftarkan diri dan sila dapatkan tugasan anda di minggu orientasi di Universiti Blogger Malaysia.



    *note : saya sokong penubuhan UBM!




April 12, 2011

aku anak Kelantan~~

assalamualaikum wbt dna hye.

okey. harus kamu semua tau bahawa aku ialah anak jati kelantan. d mana, mak ngan abah aku jugak adalah org kelantan. jadi, ingin aku katakan bahawa aku sangat berbangga menjadi anak kelantan. hehehehe. kamu semua pon pasti bangga ngan negeri kelahiran kamu kan?. jadi, d mana pon aku berada, aku tetap membawa bersama asal usul aku. dialek kelantan yang sudah sebati ngan aku. aku amal kan d mana2 jua. tapi bukan itu yang ingin aku katakan. aku nak berkongsi info tentan Kelantan, d mana tanah tempat tumpah nya darah aku. :) lets check it out..

jom.terjah.

semua yang akan d paparkan adalah dari sumber yang boleh d percayai.
sumber daripada wikipedia.



Kelantan Darul Naim merupakan salah satu negara bagian dari 14 buah negera bagian di Malaysia yang kaya dengan sumber alam. Mempunyai wilayah lebih kurang 14.922 km², terletak di timur laut Semenanjung Malaysia, berhadapan dengan Laut China Selatan, dan berbatasan dengan Thailand.

Sejarah

Politik

Negeri Kelantan merupakan salah satu negeri "tradisional" orang Melayu. Ia merupakan satu-satunya negeri yang tidak dikuasai oleh partai Barisan Nasional. Parti PAS memenangkan pemilu DUN pada 1990 di negara bagian ini, dan berhasil bertahan hingga kini.

Sultan Kelantan sejak 1979 ialah Sultan Ismail Petra manakala Menteri Besarnya ialah Mursyidul Am PAS, Dato' Haji Nik Abdul Aziz Bin Nik Mat.

Daerah

Kelantan Darul Naim terdiri dari 10 jajahan (distrik) yaitu :-

Bandar bandar utama di negeri Kelantan termasuk Kota Bharu (ibu negeri), Tanah Merah, Machang, Pasir Puteh, Pasir Mas, Kuala Krai, Jeli, Rantau Panjang dan Pangkalan Chepa.


Geografi

Negeri Kelantan mengalami iklim tropis , di mana hampir setiap tahun hujan turun dengan berselang-seling mengikut bulan tertentu pada setiap tahun. Biasanya hujan yang lebat akan terjadi selama beberapa hari atau beberapa bulan akan turun pada bulan November, Desember dan Januari. Suhu setiap hari rata-rata 21 °C]

Budaya

Kelantan merupakan negeri yang berbatasan dengan wilayah - wilayah selatan Thailand yang dulu dikenal sebagai Negeri Patani Darul Salam. Dari segi sejarahnya, Kelantan mempunyai hubungan sejarah yang sangat akrab dengan Kesultanan Melayu Patani yang didukung oleh Kesultanan Melayu Islam. Di mana Kesultanan Melayu Kelantan mempunyai pertalian darah dengan Kesultanan Melayu Patani dan juga Kesultanan Melayu Negeri Champa. Setelah Kesultanan Melayu Patani dikhianati oleh Siam dan British maka ia telah demonisasi oleh Thailand. Negeri Patani telah dipecah menjadi beberapa wilayah-wilayah kecil yang terdiri dari Yala, Narathiwat, Patani dan Songkla.

Di bawah perjanjian British-siam pada tahun 1948 demografi pemerintahan selatan siam telah dipisahkan. Kelantan di bawah Malaysia dan negeri-negeri Patani di bawah Thailand.

Oleh yang demikian Kelantan mempunyai budaya yang unik yang sangat berkait rapat dengan budaya Negeri Patani. Asimilasi antara budaya Melayu, Siam dan Islam menghasilkan permainan rakyat seperti Dikir Barat, Main Puteri, Mak Yong dan seumpamanya. Mak Yong dipengaruhi oleh budaya Siam (Thailand), sementara Dikir Barat pula mempunyai unsur-unsur Islam. Main Puteri pula dikatakan diresapi oleh budaya Hindu. Salain itu ada jua permainan bajak laut dan bajak orang. Permainan bajak laut dimainkan di tengah laut oleh tentara laut, lengkap dengan kapal-kapal bersenjata yang lengkap. Kalau bajak orang dimainkan oleh orang-orang kaya berduit yang menginginkan orang lain menjadi hilang, tidak keliatan, meninggal dunia, atau menjadi miliknya ibarat memiliki ternak peliharaan, lengkap dengan hak milik segala secara sah.

Kelantan juga kaya dengan makanan tradisional dan berlainan dengan makanan Melayu di negeri lain. Di antara makanan tradisional Kelantan yang berkhasiat dikenalisebagai budu.





*note : I Love Kelantan

trademark pemilik wilayah

"men are like shoes. some make you feel taller, some make you feel so small"

"semalam adalah kenangan, hari ini adalah kenyataan, esok adalah masa hadapan"

"selagi aku mampu menyayangimu...selagi itulah aku akan menangis keranamu"

"untuk mendapatkan yang terbaik, kita kena lepaskan ape yang kita gengam sekarang"

iklan sana sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nota kaki

nota kaki