KLIK - KLIK

November 03, 2011

KEISTIMEWAAN MALAM DAN HARI JUMAAT

assalamualaikum...copypaste dari FB.

Sejarah permulaan Solat Jumaat dalam hadis-hadis yang sahih di jelaskan bahawa permulaan Rasulullah SAW mengerjakan solat Jumaat ialah di Madinah. Setelah Rasulullah SAW sampai di Quba’ dalam perjalanan hijrah ke Madinah, Rasulullah SAW berhenti di kampung Amr Ibn ‘Auf. Baginda menetap di situ dari Isnin hingga hari Khamis. Dalam masa empat hari itu baginda membangun sebuah masjid bersama dengan kaum Muslimin. Pada hari Jumaat Rasulullah SAW meneruskan perjalanannya. Ketika tiba waktu solat Jumaat baginda telah sampai ke Kampung Bani Salim Ibn ‘Auf. Maka baginda mengerjakan solat Jumaat di suatu masjid yang didirikan ketika itu dalam sebuah lembah. Maka itulah permulaan solat Jumaat yang di laksanakan Rasulullah SAW di daerah Madinah.ABSTRAK

Sebab solat ini dinamakan dengan solat Jumaat, kerana dikerjakan pada hari Jumaat. Nama Jumaat adalah nama yang diberikan oleh Islam. Pada zaman jahiliyah mereka menamakannya dengan “urubah”. Setengah ulama mengatakan bahawa dinamakan dengan solat Jumaat kerana pada hari itu para penduduk berkumpul atau berjemaah. Golongan ini mensyaratkan sahnya solat Jumaat itu kerana jamaah.


HIKMAH HARI JUMAAT DAN AMALANNYA.

1.HARI YANG PALING UTAMA.

Abu Laits Assamarqandi meriwayatkan dengan sanadnya dari Aus bin Aus r.a berkata. Rasullah SAW bersabda:

“Sesungguhnya yang utama dari hari-harimu ini ialah hari jumaat, didalamnya terjadi Nabi Adam as, dan pada hari itu juga ia wafat, dan pada hari itu juga akan ditiupkan sangkakala, dan pada hari itu juga akan mati semua makhluk. Maka perbanyaklah membaca selawat kepadaku, kerana selawatmu itu disampaikan kepadaku. Sahabat bertanya ya Rasulullah, bagaimana selawat kami sampai kepadamu padahal engkau telah rusak dan habis Nabi SAW bersabda: “Dapat kamu katakan aku akan rusak, sesungguhnya Allah telah mengharamkan atas bumi untuk memakan jasad para Nabi-nabi.”


2.MASA YANG MUSTAJAB BERDOA.

Pada hari jumaat ini ada yang paling mustajab jika kaum muslimin berdoa dan mengharap sesuatu dari Allah SWT. Dari Abdurrahman bin Yazid dan Abu Lubabbah bin Abdil Munzir, Rasulullah SAW bersabda:

“Pada hari itu ada saat mustajab, tiada seorang pun yang yang berdoa saat itu melainkan Allah pasti memberinya, selama tidak meminta yang haram”

Mengenai masa yang mustajab memohon doa kepada Allah ini, dari Abu Hurairah ra. Rasulullah SAW menyebutkan:

“Sesungguhnya Rasulullah SAW membicarakan tentang hari jumaat ia berkata: “Padanya terdapat suatu saat yang tidak ditemui oleh seorang hamba(Allah)yang muslim dengan ia mendirikan solat sambil memohon kepada Allah akan sesuatu, melainkan apa yang dimohonnya akan diberikan kepadanya. Ia mengisyaratkan dengan tangannya yang diangkatnya.” (HR Bukhari dan Muslim)

Para Ulama baik Ulama Kalaf mahu pun Ulama Salaf berselisih pendapat tentang perkara ini. Ada yang mengatakan sesudah terbit matahari, ada yang mengatakan sesudah tergelincir matahari. Ada yang mengatakan sesudah Asar, dan ada yang mengatakan selain daripada saat tersebut. Namun demikian ada hadis yang mustajab tersebut. Dari Abu Musa Al-Asya’ari ra.ia berkata:

“Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda: “Sesungguhnya ia(saat mustajab)itu adalah antara Imam duduk di atas mimbar sampai ia salam daripada solat.” (HR Muslim)


3.HARI UNTUK UMAT NABI MUHAMMAD SAW.

Dalam buku “Durratun Nashihin” dijelaskan, pernah suatu ketika Nabi Musa as. pergi ke Bukit Baitul Maqdis. Di sana ia melihat suatu kaum yang tengah beribadah kepada Allah SWT dengan kesungguhan yang tinggi. Nabi Musa terus bertanya kepada mereka dan mereka menjawab:

“Kami termasuk umat tuan, kami telah beribadah kepada Allah SWT disini semenjak 70 tahun dengan kekhusyukan yang sesungguhnya. Pakaian kami adalah kesabaran, dan makanan kami adalah tumbuh-tumbuhan di bumi, sedangkan minuman kami adalah air hujan.”

Melihat itu Nabi Musa as. merasa senang. Kemudian Allah SWT mewahyukan kepadanya:

“Hai Musa, ada satu hari untuk umat Muhammad, yang solat dua rakaat pada hari itu lebih utama daripada ini semua. Tuhanku, hari apakah itu? Allah SWT berfirman:

"Sesungguhnya hari itu adalah hari jumaat.”

Hari jumaat menurut keterangan Rasulullah SAW penghulu segala hari yang mengandungi ketinggian. Dari Abu Labahah bin Abdul Munzir ia berkata, telah bersabda Rasulullah SAW:

“Sesungguhnya hari jumaat itu ialah kepala sekalian hari yang terbesar disisi Allah lebih besar dari Aidil Adha dan Aidil Fitri.” (HR Ibnu Majah dan Baihaqi)


4.TERPELIHARA DARI FITNAH KUBUR.

Orang-orang yang matinya pada hari atau pada malam jumaat, dipelihara Allah ia dari fitnah kubur. Dalam sebuah hadis dinyatakan:

“Dari Abdullah bin Amr ra.dari Nabi SAW beliau bersabda:

"Tidaklah dari seseorang Muslim yang mati pada hari atau pada malam jumaat, melainkan ia dipelihara Allah dari fitnah kubur.” (HR Tarmizi)


5.BAIK UNTUK MELANGSUNGKAN PERNIKAHAN.

Telah diriwayatkan oleh Anas bin Malik ra. Ia berkata, Rasulullah SAW ditanya orang tentang hari jumaat. Maka baginda menjawab: "Hari jumaat adalah hari silaturrahim dan pernikahan. Kemudian sahabat bertanya lagi: Mengapa demikian ya baginda? Rasulullah SAW menjawab: Kerana para anbiya’ pada masa lalu melaksanakan pernikahan pada hari tersebut.

Jika kita ingin mengadakan walimatul urus bolehlah dilakukan pada hari-hari yang lain seperti hari cuti sekolah, hari ahad serta hari yang dirasa sesuai untuk mengadakannya. Namun usahakanlah hari pernikahan itu dilakukan pada hari jumaat. Sebahagian ulama mengatakan; Telah terjadi tujuh pernikahan antara anbiya’ dan antara para aulia’ pada hari jumaat iaitu:

1.Pernikahan antara Nabi Adam dengan Siti Hawa.

2.Pernikahan antara Nabi Yusuf dengan Siti Zulaikha.

3.Pernikahan antara Nabi Musa as. dengan Shafrawa.

4.Pernikahan antara Nabi Sulaiman as.dengan Puteri Balqis.

5.Pernikahan antara Nabi Muhammad SAW dengan Siti Khadijah.

6.Pernikahan antara Rasulullah SAW dengan Siti Aisyah.

7.Pernikahan antara Sayyidina Ali bin Abi Thalib dengan Fatimah


p/s : amalan2 malam jumaat bersambung ke next entry.
*note : keep ur reading.


No comments:

trademark pemilik wilayah

"men are like shoes. some make you feel taller, some make you feel so small"

"semalam adalah kenangan, hari ini adalah kenyataan, esok adalah masa hadapan"

"selagi aku mampu menyayangimu...selagi itulah aku akan menangis keranamu"

"untuk mendapatkan yang terbaik, kita kena lepaskan ape yang kita gengam sekarang"

iklan sana sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nota kaki

nota kaki